25 YAŞINA GELMEDEN ÖĞRENMENİZ GEREKEN BECERİLER
25 YAŞINA GELMEDEN ÖĞRENMENİZ GEREKEN BECERİLER

0-25 yaş arası insanların en üretken yıllarıdır. 25 yaşına kadar eğitimimizi tamamlar, ilgi alanlarımızı, kişiliğimizi ve yaşam tarzımızı belirleriz. Bunun yanında ortalama 24-25 yaşında üniversiteyi bitirir ve çalışma hayatına küçük bir adım atarız. Bu adımı atmadan önce, hayatımızı kolaylaştıracak becerilere yatırım yapmak kaliteli ve sizi tatmin edecek bir hayat yaşamanız için çok önemlidir. Hadi gelin bu beceri ve yeteneklere birlikte bakalım. 

Değerli Olduğunuzu Bilin

Öz-güven sahibi olun ve yetenelerinizin farkına varın. Katıldığınız konferanslar,projeler, üniversite diplomanız, ve daha bir çok deneyiminiz olabilir ama öğrenmeniz gereken şeylerden bir diğeri de bu yeteneklerinizi ortaya çıkarmaktır. Unutmayın ki siz kendi değerinizi göstermedikçe birilerinin sizi fark etmesi oldukça uzun sürecektir. Bu açıdan ilk önce kendi değerinizi anlamalı daha sonra sizi ön plana çıkaracak eğitimlere yönelmelisiniz. 

Konfor Alanından Uzaklaş

İşe daha önce hiç yapmadığın şeylerle başla. Mesela, yalnız başına kamp kur, bir sınavına 15 saat çalış, yürüyüşe çık, sabah alarmını odanın diğer köşesine kur. İlk başlarda size zor gelen şeyler geriye doğru baktıkça tatlı gelmeye başlayacaktır. Yetenekler insanı bir yere kadar götürebilir ama disiplinle çalışan her zaman yetenekli olanı geçer. Sizi rahat ettirecek, amaçsız bırakacak ve geriye sürükleyecek rutinlerinizden kurtulun. 

Bir Alanda Uzmanlaşın

Bazılarımız masa tenisinde iyidir bir diğerimiz ise çok iyi şarkı söylüyordur. Kendi yeteneğinizi oldukça erken keşfetmeye çalışın ve bunun üzerine gidin. Hiç bir zaman modası geçmeyecek bir yeteneğe sahip olmak özellikle üniversite hayatınız boyunca sizin daha kolay arkadaş edinmenizi,ortak ilgi alanına sahip gruplarla daha kolay kaynaşmanızı sağlayacaktır. Yeteneğin şarkı söylemek, kodlama bilmek, blog yazabilmek, Photoshop vb. her şey olabilir. Sadece aklında en iyisi olmak olmalıdır. 

Network Oluşturun

Hayatınızın belirli dönemlerinde işinde çok iyi insanlarla tanışacaksınız, ya da tanıdığınız insanlar işlerinde çok iyi hale gelecek. İnsanlarla iletişimde kalın ve onların deneyimlerinden faydalanın. Hayatta önemli olan şey iletişimdir, insanlarla iletişimi iyi olan olan bir insan her türden işte çalışabilir çünkü mesleki yeterlilikler iş hayatında ortalama 6 ayda kazanılabilmektedir. 

Kodlamayı Öğrenin 

25 yaşına gelmeden önce dünyayı değiştiren teknolojinin ve programların çalışma prensiplerini anlayabilmek için kodlama öğrenin. Elbetteki bu işte uzman olmanıza gerek yok, hatta kendi profesyonel işiniz kodlama ile alakasız da olabilir. Her iki durumda da başlangıç seviyesinde bilgi sahibi olmak eleştirisel ve analitik zekanızı geliştireceği gibi gelişen teknolojileri ve kullanmanızı daha da kolaylaştıracaktır. 

Ruh Eşinizi Arayın 

Elbette kolay bulunmuyorlar ama deneyin :) 

Meditasyon Yapmayı Öğrenin 

Hemen aklınıza yoga gelmesin ama yoga yapmayı da öğrenebilirsiniz. Sizi dinlendiren şeyleri keşfedin. Örneğin kitap okumak bazılarımızın kendini dinlendirmesini sağlayabilir. Öte yandan bulmaca çözmek de sizin favori aktiviteniz olabilir. Kamp yapmak, dağa tırmanmak, domates yetiştirmek....  25 yaşına gelmeden önce mutlaka kendi meditasyon yönteminizi bulun. 

Seyahat Edin

Bütün güzel hikayeler iki şekilde başlar, ya bir insan bir yolculuğa çıkar ya da şehre bir yabancı gelir. 25 yaşına gelmeden önce yaptığınız yolculuklar, yolda tanıdığınız insanlar, yolda kaybettikleriniz sizi siz yapan değerlerdir. Bu değerleri keşfetmek için acele edin. 

Kişisel Gelişimine Önem Ver

Sadece örgün eğitim yeterli olmayacaktır. Herkesin yaptığı şeyleri bir kenara bırak örneğin TV izlemek gibi. Bunun yerine online kurslar izleyin ve dünyayı gezebilmek için yabancı dil öğrenin. 

Endişelenmeyi Bırakın 

Geleceğin henüz çok yolu var, bizler yavaş yavaş ona yetişiyoruz. O yüzden henüz varmadığınız bir mekan için endişelenmeyin. kendi mottonuz olsun mesela hayata karşı gelin ve deyin ki NOLACASA OLSUN. 

Parayı ya da ucuza yaşamanın bir yolunu bulun