AMAZON FBA NEDİR?
AMAZON FBA NEDİR?

Amazon dünyanın en büyük e-ticaret sitesi ve en değerli şirketlerden biri konumunda. Amazonun elinde tuttuğu ticaret hacmi ve müşteri portföyü göz önüne alındığında Amazonda satış yapmaya başlamak her geçen gün daha cazip bir fırsata dönüşüyor. Amazon FBA, Fulfilled by Amazon anlamına gelmektedir. Amazon FBA Amazon tarafından geliştirmiş ve oldukça  yaygın olan e-ticareti çok daha pratik hale getirmiştir. FBA sayesinde kendi ürettiğiniz veya dünyanın her hangi bir noktasından perakende veya toptan aldığınız ürünleri, Amazon'un depolarında depolayabilir ve müşterilerinize sunabilirsiniz. Bu durum sizi hep  depolama işleminden kurtarırken kargolama süreci de Amazon tarafından gerçekleştirilir. 

Amazon FBA ile FBM Arasındaki Fark Nedir?

Amazon FBM 

İşini internete taşıyan hemen herkesin aşina olduğu bu yöntem standart e-ticaret uygulamasıdır. Amazon FBM hizmeti sunuyorsanız ürünleri Amazon'un sitesine yüklemeli, ürün tanıtımınızı üstlenmeli ve sipariş beklemelisiniz. Bu süreçle kargo, paketleme ve depolama işlemlerini kendiniz üstlenmeniz gerekmektedir. Uluslar arası kargo şirketlerinden DHL, UPS, ve PTT Türkiye de hizmet vermektedir. Bu kargo şirketleri ile ürünlerinizin teslimatını yapabilirsiniz. Örneğin bir ayakkabı üreticisi iseniz ayakkabı kutunuzu dünyanın her yerine 14$-18$ arası gönderebilirsiniz. Elbette satış miktarınızla birlikte kargo adedi de arttıkça bu tutar ucuzlayacaktır. Yeni gelen düzenlemeler ile birlikte toplam tutarı 7000 Euro'yu geçmeyen ürünleriniz için de Gümrük Vergisinden muaf tutulacaksınız. 

Amazon FBA 

Amazon'un sunmuş olduğu FBA yönteminde ise ürününüz Amazon tarafından devasa depolarda tutulup paketlemesi yapılıyor. Dahası siz kendi mağazanızdan ürünü sattığınızda müşteriye ulaştırılmak üzere kargo şirketine veriliyor. Bu işlemi tamamlayan Amazon FBA  teslimat sonrası müşteri memnuniyetini sağlama işini de sizin adınıza üstleniyor. Tüm bunların Amazon FBA tarafından yürütülmesini sağlamak içinse yapmanız gereken sisteme kayıt olmak ve satmak istediğiniz ürünü Amazon'un deposuna göndermek. 

Prime Programı

Amazon FBA programını kullanmaya başladığınız ilk andan itibaren ürünleriniz prime bölümüne kaydediliyor.  Bu durum ürünlerinizin her zaman en üst sıralarda sergilenmesi için önem taşıyor. Bunun anlamı ise geleneksel bir mağazada ürünlerinizi vitrinde sergilemeniz demek olduğundan, potansiyel müşterilerin dikkatini daha hızlı çekebilirsiniz. Bunun yanı sıra Amazon FBA prime müşterilerinden kargo ücreti almıyor. Bu da ürünlerinizi daha hızlı ve daha uygun fiyata satabileceğiniz anlamına geliyor. Bu sebepten dolayı Amazonda sergilenen ürünlerin bir çoğu prime kategorisinde bulunuyor ve artan talep ise işinizi büyütmeniz için harika bir fırsata dönüşmüş oluyor. Bu aşamadan sonra ise işiniz tamamen size kalmış durumda. Kaliteli fotoğraf ve detaylı ürün açıklamaları bulunan yani SEO çalışmasını iyi yapmış mağazalar her zaman daha çok kâr ediyor. 

Amazon Prime Programı yıllık ücreti 119$'dır.

Depolama ve Kargo Sorunu 

Yüksek depo kiralama tutarları bir işletmenin ürün başına maliyetini artırırken, kargo sürecinde çıkacak aksaklıklar müşteri kaybına sebep olabilmektedir. Üretim, Pazarlama, Depolama, Kargo vb. bir çok operasyonu tek bir merkezden yönetmek elbetteki kolay bir şey değildir. Tam da bu noktada işletmelerin üzerindeki kargo ve depo yükünü alan Amazon FBA, işletmelere daha kaliteli bir operasyon süreci ve kaynakların daha verimli kullanılabilmesi için bir imkan tanıyor.

Buy-Box Kutusu

Amazonda sizin sattığınız bir ürünün aynısı başka mağazalar tarafından da satılıyor olabilir. Hatta bu durum bir olasılık olmaktan daha çok bir realitedir. Bu da demek oluyor ki müşteri bir ürün aradığında yüzlerce farklı mağazadan satın alabilir. Amazon Buy-Box ise müşteri ürünü seçtiğinde otomatik olarak sizin deponuza sipariş geçiyor ve ürünlerinizi satmak için bir önceliğe sahip oluyorsunuz. Yani, eğer bir Buy-Box sahibi iseniz, Amazon sizin yerinize satış yapabiliyor. 

Amazon FBA Süreci Nasıl İşliyor?

  1. Ürünlerinizi Amazon depolarına yollayın.
  2. Depolardaki ürünleriniz Amazon tarafından sıralanıp listelensin.
  3. Satış yapın.
  4. Ürününüz Amazon tarafından paketlenip kargolanır.. 
  5. Teslimat ve Satış sonrası hizmet işlemleri Amazon tarafından takip edilmeye devam eder.

Amazon FBA'de Ne Tür Satış Yöntemleri Mevcut?

Dropshipping 

Bu yöntem toptancıdan veya her hangi bir mağazadan aldığınız ürünü Amazon ile daha yüksek fiyata satmanız anlamına gelir. 

Özel Etiket 

Pazarlama, Logo tasarımı ve Fiyat araştırması süreçlerini sizin gerçekleştirdiğiniz ve Amazon referansı ile kendi ürettiğiniz ürünlerin tanıtımını yaparak tüm dünyaya satış yapabileceğiniz bir yöntemdir. 

Wholesale

Bu yöntem ile ürünlerinizi toptan fiyata alıp amazonda perakende olarak daha yüksek fiyatlara satabilirsiniz. 

Amazon FBA Ücretleri

Paketleme/Gönderme 

Ürün başına 3.62 USD'dir.

Geri Alma/İmha Ettirme

Amazon'un deposuna gönderdiğiniz bir ürünü geri almak isterseniz ürün başına 0.50 cent ödemeniz gerekir. Eğer imha ettirmek istiyorsanız ürün başı ödeyeceğiniz tutar 0.10 cent tutarındadır. 

Müşteri İadesi

Standard kargo ücreti ile aynıdır. Ürününüz müşteri tarafından iade edildiğinde Amazon sizden 3.62 USD talep eder. 

Depolama 

Ürünlerinizin ağırlığına ve boyutuna göre farklılık göstermektedir. Örneğin 1 inç'lik yani 2.54 cm için aylık 2.40 USD ödemeniz gerekmektedir. Ücretlendirmeler hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız. 

Bilinmesi Gerekenler 

  • Ürünleriniz Amazon depolarına girene kadar geçen süre FBA programına dahil değildir. 
  • Bunun anlamı ürünleri Amazon depolarına kendi imkanlarınız ile ulaştırmanız gerektiğidir. 
  • Gümrük işlemleri de ürün sahibi tarafından gerçekleştirilmelidir.
  • ABD'de geçerli olan tutar 800$'dır. Ürününüz 800$ üzerinde ise bir gümrük müşavirliği firması ile çalışmanız gerekmektedir.
  • ABD'de 800$ tutarına kadar olan ürünlere vergi uygulanmaz.  Bu durumda DHL veya UPS kargo şirketleri aracılığıyla ürünlerinizi gönderebilirsiniz.
  • Eğer Prime üyesi iseniz sipariş verildikten 2 gün sonra ürününüz kargolanır.
  • Prime üyeleri yıllık 119$ ücret öder.
  • Amazondaki kullanıcıların %18'i prime üyesidir.