Web Site Tasarımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Web Site Tasarımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Web sitesi , günümüz medyası olan İnternet üzerinde size ait dijital dünyadaki kimliğiniz ve vitrininizdir. Bu yüzden ziyaretçiler işletmeniz ile ilgili ilk izlenimi sitenize bakarak oluşturuyor. Bu bıraktığınız izlenime göre ziyaretçi sayfanıza bakmaya devam ediyor ya da başka sayfalara yönelmeyi tercih ediyor. İşte bu hususta, ziyaretçileri sitede tutmak ve daha fazla zaman geçirmelerini sağlamak için; Sitede kullanılan renkler, yazı fontları, görseller ve bunların yerleşimi sayfada ve tasarımda çok büyük etken taşımaktadır.Aynı zamanda web sitenizin tüm tarayıcılara uyumlu olması açısından tasarım önemli bir etkendir. Yapılacak olan web sitesi tasarımı geliştirilmeye uygun olmalıdır. Sabit ve gelişime uygun olmayan site tasarımı, bir sonraki dönemlerde siteyi tekdüze ve sıradan kılacaktır.Eklemek istenilen yeni özellikler için site tasarımı yeniden yapılmak zorunda kalınacak ve bu da yazılım anlamında bir hayli zamanınızı alacaktır. Bu ayrıntılardan sonra işte web sitesi yapılırken dikkat edilmesi gereken Temel İlkeler:

İçerik

Sitede kullanılan içerik, site ziyaretçisinin beklentisi dışında olmamalıdır. Tasarımı ne kadar güzel yaparsanız yapın sitede içerik yok ise kimse siteye devamlılık göstermez. Ama içerik iyi ise tasarım zayıf da olsa o siteye ziyaretçi her zaman gelir.

Taslak Oluşturma

Bu aşamada yapılan aslında bir arayüz(kullanıcının siteyi kullanırken bilgisayar ekranında gördüğü bölüm) oluşturmaktır. Taslak aşamasında, web sayfasının tasarımında logo nerede olacak, yazılar nerede olacak, menüler nerede olacak gibi fikirleri kâğıt üzerine ya da bilgisayara çizilir.Böylelikle işe başlamadan önce çalışmanız ile ilgili bir ön bilgiye sahip olacak ve tasarımı yaparken daha hızlı yapmanızı sağlayacaktır. Aksi takdirde plansız başlanırsa siteyi tasarlarken kararsızlık yaşanacaktır bu da zaman kaybına yol açar.

Web Tarayıcıları ile Uyumluluk

Tasarlanan web sayfasının tüm tarayıcılarda aynı görünmesini sağlamalısınız. Web Sitesi hazırlarken dikkat edilmesi gereken Temel Tasarım İlkeleri ise şunlar olmalı:

Renk Kullanımı

Renklerinizi seçerken birbiri ile uyumlu, gözü yormayan, okunması kolay yazı renkleri seçilmelidir ve çok fazla renk kullanılmamalıdır.Ana renk teması ise sitenin logosunda ki renklerden yola çıkılarak uyum aranır. Unutmayın renk karmaşası anlaşılırlığı azaltır.

Okunabilirlik

Yazının okunabilirliği, boyutu, diğer fontlar ile uyumu, font stili, genel web tasarımı ile uyumu çok önemlidir. Çünkü web sitedeki yazıların amacı bilgi vermektir estetik kaygılarla yazılmış, okunması zor ve karmaşık yapıdaki seçilmiş fontlar web sitede göz karmaşasına yol açacağından iyi tasarım olmayacaktır.

Eklenen Resim, Ses ve Video Kalitesi ve Prensipleri

Resim eklenirken görüntü kalitesi en iyi olanını seçin ve her bilgisayara ve tarayıcıya uyumlu resimler kullanmaya özen gösterin.(jpg, jpeg, gif, png)

Eklediğimiz sesler de her bilgisayar tarafından çalışamayabilir.Aynı şekilde animasyonlarda her bilgisayar tarafından görüntülenemez.Çünkü programlar bizim bilgisayarımızda olabilir fakat başka bilgisayar kullanıcılarının bilgisayarlarında olmayabilir. Bunun için Web sayfasındaki sesi duyabilmek, animasyonları görebilmek için eklenti yüklemeleri gereken programlar hakkında ziyaretçilere uyarılarda bulunmamız gerekir.

Özgün Tasarım

Hazır olarak bulunan web sitesi tasarımlarından uzak durmalısınız. İyi web tasarımı için standartların dışında özgün bir tasarım kullanın. Böylelikle farkınız ile tarzınızı yansıtarak ilgi çeken bir web tasarımcısı olabilirsiniz.