Anonim şirket ve Limited şirket Türkiye'de en yaygın görünen şirket türleridir. Yaklaşık olarak tüm şirketlerin %82'si Limited şirketi, %13'ü Anonim şirketi, %4'ü ise Kooperatiftir. Kollektif ve Komandit şirketlerin toplamı ise %1 civarındadır.
Tüm pay sahiplerinin yer aldığı ve şirket hakkında önemli kararlar almaya yetkili olan organdır. Örneğin, esas sözleşmenin değiştirilmesi, yönetim kurulunun seçilmesi, denetçilerin seçilmesi, şirketin faaliyet değişikliği veya kapatılması vb. tüm kararlar bu kurul tarafından alınır.
Şirketin yönetimi ve temsili görevlerini üstlenmiş olan organdır. Yönetim kurulu üyeleri tek bir kişi de olabileceği gibi birden fazla kişi de olabilir. Yönetim kurulundakilerin Türkiye'de ikamet etme zorunlulukları yoktur.
Tüm pay sahiplerin temsil edildiği ve önemli kararların alındığı kuruldur. Örneğin, müdürlerin seçilmesi, sözleşmenin feshi vb.
Şirketin yönetimi ve temsili ile sorumlu olan organdır. Müdürlerden en az birinin şirketin ortağı olması zorunludur. Müdürlerin Türk vatandaşı olması ve Türkiye'de yerleşik olması şartı bulunmamaktadır.
Türkiye'de şirket kuruluş işlemleri, ilgili belgelerin ticaret sicili müdürlüğüne sunulmasının ardından 1 saat gibi kısa bir sürede tamamlanabilir. Türkiye'de şirket kuruluşu harçtan muaftır. Ticaret sicili ilgili ildeki Ticaret odası tarafından tutulur.
Kullanıcılar MERSİS internet adresi üzerinden ücretsiz üyelik oluşturarak şirket kuruluş sürecini başlatırlar. Mersis'de şirket sözleşmesi hazırlanırken Türk vatandaşları TC kimlik numaraları ile, yabancı vatandaşlar ise pasaport ile işlemlerini tamamlayabilirler. Mersis tarafından istenen bilgilerin doldurulması ile birlikte şirket sözleşmesi Türkçe olarak hazırlanmış olur. Daha sonra kullanıcıya sistem tarafından potansiyel bir vergi numarası atanır.
Şirket adına onay verebilecek ve imza atacak kişilerin belirlenmesi ve resmi kurumca onaylanması gerekmektedir. Onay işlemi herhangi bir ticaret sicili müdürlüğünde tamamlanabilir.
Şirket sermayesinin %0,04'ü Rekabet Kurumu Payı olarak ilgili kurumun banka hesabına yatırılması gerekir. Bu işlem için ayrıca bankaya gitmenize gerek yoktur. Diğer kuruluş işlemleri ile birlikte ticaret sicili müdürlüğüne ödenebilmektedir. Ayrıca Anonim şirketler kuruluş aşamasından önce beyan edilen şirket sermayesinin %25'inin şirket adına açılan banka hesabına yatırılması zorunludur.
Kurullar ilgili belgeleri toplayarak ticaret sicili müdürlüğüne geldiğinde şirket kuruluş aşaması tamamlanmış olur. Bu aşamada Anonim ve Limited şirketlerin tutacakları defterler de resmi kurumca tasdiklenir ve ilgili kişiye teslim edilir. Bu aşamanın vekalet yoluyla tamamlanması da mümkündür.
Türkiye’de belirli alanlarda faaliyette bulunan sermaye şirketleri ile “aktif toplamı", "yıllık net satış hasılatı" ve "çalışan sayısı" bakımından belirli ölçütlerden en az ikisinde eşik değerini sağlayan sermaye şirketleri bağımsız denetime tabidir. Bu şirketlerin finansal tabloları ve yönetim kurulu faaliyet raporları uluslar arası denetim standartlarına uygun olarak bağımsız denetçiler tarafından denetlenmektedir.