Freelance çalışma ipuçları
Freelance çalışma ipuçları

Freelance çalışmak kolay gibi gözükse de bir takım zorlukları var. Müşteri bulma zorluğu, bulduktan sonraki iletişim süreci ve bu süreçte işinizin başında düzenli bir şekilde teslim tarihine kadar işinizi teslim etme telaşı ve bitmek bilmeyen revizeler gibi çeşitli zorlukları bulunmaktadır. Motivasyonunuzu yüksek tutup yola devam etmek için kendinizi hazırlamanız gerekmektedir. 

İşinizi planlayın

Freelance çalışırken uyulması en zor şey rutin çalışma düzenidir. Sabah erken saatde kalkmak ve erken saatde uyuyarak uyku düzeni edinilmesi gerekir. Fakat müşteri haricinde rapor vermeniz gerken bir kişi olmadığı için ne yazıkki kolaylıkla bu düzeni bozmanız mümkün.

  • İşinizin durumuna göre 30 veya 60 dakikalık periyotlarla kısa molalar verin. Olduğunuz yerde biraz turlayabilirsiniz. Uzun süreli oturmak rahatsızlık verebilir.
  • Çalışırken su içmeyi unutmayın. Sosyal medyadan uzak durun eğer işiniz sosyal medya değilse.

Gün içerisinde yapacaklarınızı işe başlamadan önce planlayın ve gün içinde o plana bağlı kalın.

Uzun vadeli planlar yapın. Mesela işinizi daha ileri seviyeye taşımak için neler yapabilirsiniz? Günün bir kısmını bunu sağlamak için uğraşabilirsiniz.

Ne zaman ara vereceğinizi iyi bilin. Çalışmayı da bırakmayın. Freelance çalışmak saatleri sizin belirlemenizi sağlar fakat bu hiç çalışmamak değildir. 

İş ortamınızı geliştirin

Kaliteli iş için kaliteli ekipman gerekir. Her bir parça işinizi daha ileri götürecektir. Öncelikle çalışma ortamınızı geliştirin.

  • Masa başında bol zaman geçireceksiniz bu yüzden konforlu bir sandalyeye ve geniş bir masaya ihtiyacınız olacak.
  • Işığınızı ayarlayın karanlıkta çalışmak gözlerinizi yoracaktır bu yüzden erken uykunuz gelecek ve dikkatiniz dağılacaktır. Kendinizi işe hazır olacak şekilde ayarlamanız gerekiyor.
  • Zaman zaman yatakta çalışmak keyif verse de tercih edilmemelidir veya uzun süreli olmamalıdır.
  • Bilgisayar ekranınız yeterli değilse 2. ekran veya bir büyük ekran almayı düşünebilirsiniz.
  • Bilgisayarınızı iyi seçin. Eğer dolaşmayı seviyorsanız ve işiniz de sizinle birlikte hareket ettiği için bilgisayarı daha kolay taşınabilir olacak şekilde seçmeniz iyi olacaktır.

Kartvizitiniz olsun

İş bulma gibi bir zorluğunuz olduğu için bulduğunuzda da kaçırmamanız gerekiyor. Herhangi bir anda tesadüfen birileriyle iş konusuna geldiğinizde kendinizi tanıtmak, akılda kalmak ve yaptığınız işin ne kadar ciddi olduğunu insanlara kanıtlamak için bir kartvizitiniz olması gerekmektedir.

Websiteniz olsun

Website hem kartvizit gibi kullanılabilir hem de sizin portföyünüz olacak. Ne iş yaptığınız, referanslarınız, daha önce kimlerle çalıştığınız, sizden ne kadar memnun oldukları hakkında yorumlar sitenizde bulunmalı. Sitenizi inceleyen kişiler sizin tek bu işi yapabildiğinize ikna olacaktır.

Fiyat/Paket oluşturun

Bazı kişiler siz freelance çalıştığınız için ucuza çalıştırmayı teklif edebilir. Size ileride çeşitli işler vereceğini bu iş için ücret almamanız gerektiğini söyleyebilir. En kötüsü ise bitmek bilmeyen işlerdir. Siz işinizi tam bitirmek üzere iken yeni istekler içeren bir mail ile iş bitmeyen bir döngüye girer ve sonunda belki paranızı bile alamayacaksınızdır. Bu yüzden en başta ne yaptığınızı ve fiyatınızı belirlemeniz gerekmektedir. Bazı freelance çalışanlar saatlik günlük ücret üzerinden çalışıyor olsalar da bu yaptığınız işin kalitesine göre veya hızınıza göre değişecektir ve sizin en başta ne kadar zamanda bitireceğinizi kestirmeniz zor olabilir. İşinize göre paketler oluşturun ve bunu müşterilerinize sunun. Eğer bunların dışına çıkan bir işlem yapacaksanız müşteriye bunu önceden söyleyin. Müşteri ileriki zamanlarda extra şeyler isterse seçtiği paketi gösterebilirsiniz. Tabi basit revizeler için istisna olabilir.

Yaptığınız işleri portföyünüze ekleyin

Müşteri görmek ister. Siz onlara somut bir şey göstermeden ne vaat ederseniz edin müşteri hayal dünyasından çıkamamaktadır. Onlara daha önce yaptığınız işleri sunmanız ve onların çalışmalarının da bu kalitede olacağınız gösterin.

Sunum Hazırlayın

Kartvizit ve website işe yarar şeyler olsa da yeri ve zamanı farklıdır. Eğer size doğrudan bir iş teklifi gelmişse veya siz yapmışsanız websiteden paketleri incelemeleri hatalı olacaktır. Sizin websiteden daha farklı bir şey sunmanız gerekmekte. Onlara, sizden hizmet aldığında tam olarak ne elde edeceklerini ve bunun sonunca ne kazanacaklarını bir sunumla açıklarsanız müşteri size iş verdiğinde parasının boşa gitmeyeceğine ikna olacak ve size işi daha yüksek ihtimalle verecektir.

İşinizi insanlara anlatın

İşte kartvizitinizi ve websitenizi insanlara söylemenin tam zamanı. Kafede, okulda, işte gördüğünüz her insana konuşma içinde kısaca kendinizi açıklayın ve ilgilerini çekebilirseniz işinizden detay verin, çalışmalarınızı görmeleri için sitenize yönlendirebilirsiniz ve bir kartvizit vermeyi unutmayın.