İnternet sitesi kurmak sanıldığı kadar zor olmasa da bir kaç aşamadan oluşmaktadır ve bu aşamaların ne anlama geldiği müşteriler açısından karmaşaya neden olabilmektedir. Gerçek hayattan benzetme yapmak gerekirse internet sitenizi ev gibi düşünebilirsiniz. Evinizin lokasyonunu, büyüklüğünü, tipini, evin iç ve dış rengi, içindeki eşyalara kadar karar verilecek bir sürü konu bulunmaktadır. Bu noktada ihtiyaçlarınızı düşünmeniz gerekiyor. Eğer sürekli parti veriyorsanız veya kalabalık akraba kitleniz varsa büyük bir eve ihtiyacınız var.
Temel olarak siteniz için gerekli olan şeyler; hosting, alan adı (domain), site yazılımı, tema, ssl sertifikası.
Sitenin çalışması için gereken en önemli şeylerden biri barınmadır. Sitenizin fiziksel olarak bir yerde saklanıp çalışması gerekiyor. Aslında yaşayacak bir yere ihtiyacı var. Ev örneği tamda burda devreye giriyor. Sitenizin çalışması için nasıl bir eve ihtiyacı var? Ev yapmak için en basit yapı olarak duvarlara ihtiyacınız vardır. Sitenin barınması için de bir sunucuya yani o siteyi çalıştıracak bir bilgisayara ihtiyaç vardır. Bu bilgisayar sürekli açık kalması gerekiyor yoksa siteniz de kapanır. Bir sunucuyu hazırlamak kolay değildir. Önce sunucuya bir işletim sistemi kurulur. Sonra siteniz için gerekli bütün yazılımlar içine yüklenir. Sitenizi de içine yükledikten sonra alan adınızı sunucunuzun adresine yönlendirerek sitenizi erişilebilir hale getirebilirsiniz. Bu süreçler herkes için geçerli değil tabiki. Eğer özel bir ayara ihtiyacınız yoksa sunucu kiralayıp bu ayaları yapmanız biraz zahmetli olabilir. Bu yüzden sunucu/hosting firmaları sizin için küçük paketler oluşturuyor ve siz direk hazır paketi kullanabiliyorsunuz. Nasıl sıfırdan ev inşa etmek yerine hazır dairelerde kalabiliyorsak bu şekilde bizim için oluşturulmuş hosting adı verilen paketleri seçerek bu zahmetten kurtulabiliyoruz. Yani size özel ayarlar olacaksa, varsayılanın dışına çıkacaksanız ve çok büyük projeleriniz varsa sunucu kiralamanız sizin yaranızadır. Bunu müstakil ev gibi düşünebilirsiniz. Sizden başkası yoktur size özel bir yapıdır(sunucu). Eğer daha lüks olacak ise 3-4 katlı villa olabilir. Eğer bunlarla uğraşmak istemiyorsanız, toplu konutları düşünebilirsiniz. Bir apartman dairesinde(hosting) de yaşayabilirsiniz. Masraflarınız diğerine göre daha uygundur. Oturmuş bir düzen vardır. Tabi apartmanın belli kuralları olacaktır. Mesela istediğiniz zaman istediğiniz kolonu yıkamayabilir, balkonunuzu kapattırmak istediğinizde izin almanız gerekebilir. Evinizde hayvan besleme yasağı olabilir. Seçim yaparken bunlara dikkat etmeniz gerekiyor.
Eğer yeni başladıysanız ve yazılımınız uygunsa basit bir hosting ile başlamanızı tavsiye ediyorum. Zamanı gelince daha yüksek paketlere veya sunuya geçebilirsiniz.
Alan adı sitenizin ismidir. Google.com, Facebook.com birer alan adıdır. Eğer alan adı olmasaydı sitenize erişmek için ip adresi ile giriş yapmak zorunda kalacaktınız. Akılda kalıcılık adına domain kavramı çıkmıştır. Domain aslında sizi bir sunucuya yönlendirir. Ev örneğindeki adrestir domain. Kısa ve anlamlı domainler, merkezi lokasyon gibidir ve çokça ilgi görür. Com net ve org en popüler domain uzantılarıdır ve artık yeni anlamlı kısa domainler bulmak zor olmaktadır. Bu yüzden yeni domain uzantıları oluşturuldu ve giderek artmaktadır. Birkaç örnek vermek gerekirse; .blog, .kim, .futbol, .community, .furniture, .fitness, .help gibi daha nice domain uzantıları var. Kendi kullanım alanınıza göre isminizle uyumlu güzel bir domain seçebilirsiniz. Eğer dikkat edilmesi gereken bir nokta var; bazı domainler için belge gereklidir. Örneğin; com.tr için sadece isimsoyisim.com.tr veya şirket olarak alabilirsiniz. Eğer isim soyisim için alıyorsanız kimlik fotokopisi yeterli fakat diğeri için birkaç belge daha eklemeniz gerekiyor.
Bir internet sitesi için yazılım denilince ilk olarak akla Wordpress gelmektedir. Dünya üzerinde %25lik kitle ile oldukça popülerdir. Domain ve hostinginizi alıp Wordpress ile 1 günde websitesi kurulumunuzu yapabilirsiniz. Basit tarzda websitelerinin yanında eklenti desteği sayesinde e-ticaret veya forum gibi sitelere dönüşebilmektedir. Fakat en bilinen özelliği ile cms yani içerik yönetim sistemidir. Wordpressin tercih edilmesinin sebebi açık kaynak olması ve eklenti desteğidir. İhtiyacınız olan eklentileri kurarak istediğiniz internet sitesine dönüştürebilirsiniz. Tabi Wordpress kullandığınızda tüm herşeyiyle siz veya bu iş için tuttuğunuz bir kişi ilgilenmesi gerekiyor. Wordpress bir çok şeyi size hazır olarak verse de çoğu zaman istediğiniz şeyi tam olarak elde edemeyebilirsiniz çünkü Wordpress veya kullandığınız eklentinin dışına çıkmak için müdehaleler yapmanız gerekecektir.
Sitenizin en önemli kısımlarından biri de tasarım kısmıdır. Sitenize ekleyeceğiniz bileşenlerin yerleri, renk uyumu, yazı fontu gibi bir çok konu bu başlık altında toplanabilir.
SSL bir güvenlik önlemidir. SSL sertifikası bulunan siteler diğer sitelere göre hem daha güvenlidir hem de SEO açısından Google'ın gözünde daha değerlidir. SSL, internet sitesi ve kullanıcı arasındaki şifrelemeyi sağlayarak 3. kişilerin eline veri geçmesini engelleyen yapıdır. Özellikle e-ticaret sitelerinde kullanımı kesinlikle tavsiye edilir ve çoğu banka tarafından ödeme sistemi için zorunlu tutulur. Google, Chrome tarayıcısının 62. sürümden itibaren SSL kullanmayan siteleri güvenli değil olarak göstereceğini duyurdu. Bu yüzden artık sadece e-ticaret değil tüm siteler ssl sertifikası almak zorundadır. SSL kurulumu kullandığınız sunucu/hostinge göre değişmektedir. Detaylı bilgi için hosting sağlayıcınızdan bilgi alınız.